Rosmarin – en av världens mest populära örter är favorit konserveringsmedel för naturkosmetika

Rosmarin (Rosmarinus officinalis) har i årtusende varit populär som krydda och medicinalväxt. Man har också tillskrivit rosmarin magiska krafter. De gamla grekerna har förknippat rosmarin med gudinnan Afrodite. I Medelhavsländerna dekoreras brudparet med små bukett med rosmarin för att skydda dem mot onda makter vid bröllopet.

Rosmarin - Rosmarinus officinalis

Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Av rosmarin kan man göra naturkosmetiska produkter hemma i köket. Recept på naturkosmetika hitta du här (hårkur med rosmarin).

Rosmarin innehåller doftande eterisk olja. Därför är rosmarin en populär krydda både i färsk och torkad form. Rosmarin innehåller: carnosic syra och rosmarinic syra, kamfer och andra doftande komponenter. Höga halter av antioxidanter i rosmarin gör denna populära ört till favorit konserveringsmedel för livsmedel och naturkosmetika. Extrakt av rosmarin (rosmarin eterisk olja) ingår i blandningar av eteriska oljor som används för konservering av naturkosmetika.

En populär kombination av eteriska oljor som används som konserveringsmedel i s.k. “preservative free” naturkosmetika består av:

Origanum vulgare  (oregano), Thymus vulgaris (timjan), Cinnamomum zeylanicum (kanel), Rosmarinus officinalis (rosmarin), Lavandula officinalis (lavendel) och Hydrastis canadensis (blodstilla).

Det är värt att berätta att den kombination av eteriska oljor och växtextrakter innehåller flertal allergener, bl. a. coumarin och linalool (från kanel), limonene (från oregano), linalyl acetate (från lavendelolja), osv.

Allergiker bör lusläsa innehållsdeklarationer för naturkosmetika som innehåller eteriska oljor. Oftast är mängder av eteriska oljor mycket låga och eventuella allergener som kan finnas i produkten orsakar inga problem.

Däremot s.k. “preservative free” naturkosmetika kan innehålla ganska höga halter av  speciella blandningar av eteriska oljor för att åstadkomma bra konservering. Halten av allergener kan bli högre och därefter risk för en allergireaktion.

Att produkten är ”paraben free” betyder inte att den är fri från allergener!

Det här inlägget postades i Allergener, coumarin, konservering, limonene, linalool, linalyl acetate, naturkonservering, naturkosmetik, naturkosmetika, preservative free cosmetics. Bokmärk permalänken.