Parabener är säkra att använda i kosmetika, säger EU: s vetenskapliga kommittén för konsumentsäkerhet

Parabener är säkra att använda i kosmetika, säger EU: s vetenskapliga kommittén för konsumentsäkerhet

Familjen av konserveringsmedel har kommit under attack under senare år. Kritiker hävdar de kan ha negativa effekter på hormonsystemet. Sambandet mellan användningen av parabener i deodoranter och utveckling av bröstcancer var ett populärt ämne i olika internetforum de senaste åren. Användning av parabener i kosmetika och kontroverser kring detta har lett till en helt ny familj av kosmetiska produkter s k parabenfria produkter. Det är intressant att marknadsförare har följt diskussionen på nätet och snabblanserat parabenefria produkter där ”parabenfritt” används som säljargument.

Den vetenskapliga kommittén för konsumentsäkerhet (SCCS) har släppt sitt yttrande om de, ofta kontroversiella, användning av parabener som konserveringsmedel i kosmetiska produkter. Enligt SCCS, parabener är säkra att använda som konserveringsmedel i kosmetika. När det gäller metylparaben (INCI methylparaben) och etylparaben (INCI ethylparaben), en tidigare yttrande där man konstaterar att användningen vid högsta tillåtna halterna kan anses vara säkert, förblir oförändrad. Användningsnivåer för butylparaben och propylparaben som konserveringsmedel i kosmetiska produkter är säkert för konsumenten, så länge summan av deras koncentrationer inte överstiger 0,19%.

Det fanns inte tillräckliga data för att dra slutsatser om säker användning nivåer för isopropyl-, isobutyl- och phenylparaben. Dessa medlemmar av parabenfamiljen är mindre vanliga i kosmetika.

Rapporten kan laddas ner från adressen: http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_041.pdf

Användningen av parabener i naturkosmetik kommer att vara kontroversiellt lång tid framöver på grund av tidigare kontraverser och en förändrad inställning hos konsumenter. Det finns ingen anledning till att parabener inte användas i naturkosmetik. Andra konserveringsmedel som används i naturkosmetika är också kemikalier. Det är ingen större skillnad på kemikalier som används som konserveringsmedel. Alla har sina speciella för- och nackdelar.

Helt naturliga konserveringsmedel existerar inte just nu och användning av kemikalier som konserveringsmedel kommer att fortsätta under en lång tid framöver. Nya biologiska växtbaserade konserveringsmedel är helt outforskade. Man tillverkar produkter konserverade med växtextrakter som ingen idag vet långtidseffekterna av.

Det här inlägget postades i butylparaben, etylparaben, konservering, kosmetika, metylparaben, naturkosmetika, parabener, propylparaben och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.