Schweiz planerar införa förbud mot djurförsök vid framtagandet av kosmetiska produkter

Schweiziska politiker planerar att inför ett ovillkorligt förbud mot djurtester av kosmetika. Med det ansluts Schweiz till resten av EU och ESS länder. Likadana förbud är på väg att införas i USA, Kanada och Australien.

Caviaklein

2013 införde EU ett förbud mot försäljning av djurtestad kosmetika och hygienprodukter. Det är förbjudet att att testa kosmetiska produkter på djur sedan 2004 och att testa kosmetiska ingredienser sedan 2009. Sedan 2009 är det också förbjudet att i EU sälja kosmetiska produkter och ingredienser som har testats på djur. En förlängd tidsfrist beviljades till 11 mars 2013 för enstaka typer av djurförsök av kosmetiska ingredienser, men denna har nu löpt ut.

EU-kommissionens riktlinjer beskriver när det är tillåtet att i marknadsföringen av en kosmetisk produkt ange att produkten inte är testad på djur. Eftersom djurtester har genomförts för många vanliga beståndsdelar i kosmetiska produkter då är det få kosmetiska produkter som lever upp till dessa krav.

http://www.cosmeticsandtoiletries.com/regulatory/region/europe/Switzerland-Plans-to-Ban-Animal-tested-cosmetic-ingredients-371692011.html

Bild Wikimedia

Publicerat i ansiktsvård, babykosmetika, Djurtester, hudvård, kosmetika, kroppsvård, skönhetsprodukter | Lämna en kommentar

Lipex L’sens vs Lanolin – mätning av återfuktande förmåga

Letar du efter en vegetabilisk ingrediens för naturkosmetik som ger bra återfuktning, lämnar en sammetslen hud, förbättrar läppglans av läppbalsam och minskar mängden av emulgeringsmedel i lotioner? Ursprungligen utvecklad som ett vegetabiliskt alternativ till lanolin i läppstift och läppbalsam, Lipex L’sens har alla dessa egenskaper.

Kort- och långtidsåterfuktning

De fuktgivande egenskaper hos Lipex L’sens jämfördes med lanolin i ett test. Mätningen är gjort med hjälp av en så kallad Corneometer, som mäter fuktighet i huden. Corneometer visar resultat i s.k. corneometersenheter på en skala från 0 (menar ingen fukt alls) till 120 (menar rent vatten). OBS att detta inte är procent.

lipex_lsens_vs_lanoline_corneometer_values

Mätningar gjorda 20 och 120 minuter efter applicering av Lipex L’sens och Lanolin. Som referens hade man ren hud som var inte behandlad med någon fuktighetsgivare alls. Mätresultat visar att Lipex L’sens presterar lika bra som lanolin när det gäller återfuktning av huden både på kort- och långsikt.

För tillverkning av naturkosmetika erbjuder Lipex L’sens en viktig fördel att det är ett material baserad på vegetabiliska oljor.

 

Publicerat i återfuktning, eko-kosmetik, ekodesign, ekologisk kosmetika, hudvård, kroppsvård, naturkosmetik, naturkosmetika | Etiketter , | Lämna en kommentar

Ytterligare restriktion för propyl- och butylparaben

EU-kommissions beslut ändrar (sänker) tillåtna gränser för användning av propyl- och butylparaben. Tidigare var gällande max. koncentration av 0,4% för propylparaben eller butylparaben när används enskild i produkten och 0,8 i blandningar.

Nu gäller nya gränsvärdena gäller f.o.m.  16 april 2015.

För propylparaben eller butylparaben  max gräns är 0,14% vid enskild användning.

Ytterligare skärpning av regler är att både propylparaben och butylparaben är bannlysta från leave-on produkter (krämer, lotion, och dyl.) som används på blöjområdet hos babys.

 

 

Publicerat i butylparaben, konservering, konserveringsmedel, kosmetika, leave-on, parabener, propylparaben | Lämna en kommentar